ABB RobotStudio - vzorový řídicí program pro stacionární robot - Machala, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Cílem této závěrečné práce je vytvořit vzorový řídící program na PLC vykonávající sekvenci pohybů robotu a následné nasazení na reálném robotu IRB 120. Pro komunikaci mezi robotem a PLC byl využit program vytvořený v prostředí Microsoft Visual Studio. V úvodu práce je stručně popsána historie robotiky a rozdělení robotů. V dalších kapitolách jsou popsány společnosti ABB Group a B&R Automation a jejich produkty se zaměřením na řídící systémy. Následující kapitoly popisují řešení zadané laboratorní úlohy a stručně vysvětlují nastavení jednotlivých programů. Příloha práce obsahuje video funkčního projektu na reálném robotu.

The goal of this bachelor thesis is to create sample control program executing sequence of robot movements and then its implementation on real robot IRB 120. For communication between robot and PLC was used program created in integrated development environment Microsoft Visual Studio. In the introduction are briefly described history of robotics and categories of robots. In the following chapters are described company ABB Group, its products and company B&R Automation and its products focused on control systems. Next chapters describe the solution of the given laboratory task and briefly explain settings of the individual programs. The thesis attachment contains video of the working project tested on real robot.
ABB RobotStudio - sample control program for stationary robot
Keywords: Robot; ABB; kontrolér; programovatelný logický automat; B&R Automation; RobotStudio; Microsoft Visual Studio; Automation Studio; RAPID; strukturovaný text; C#; robotika; řídící systémy; Robot; ABB; Controller; programmable logic controller; B&R Automation; RobotStudio; Microsoft Visual Studio; Automation Studio; RAPID; structured text; C#; robotics; control systems