Bezvýkopové technologie budování komunikací - Hanzelka, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Cílem zadané práce bylo shrnout přehled současných metod a strojů pro bezvýkopové technologie budování komunikací a současně provést kritický rozbor jednotlivých technologií. Bezvýkopové technologie jsou fascinující a zajímavé metody, ale také jsou nejtěžším úkolem pro stavební inženýry, založeny na znalostech, a to nejen z geologie, geomechaniky, statické a pevné konstrukce, ale také strojní technologie a inženýrských staveb. Stavitelé tunelů razí šachty a vchody do země přes hory a pod vodními cestami tak, aby šlo dopravní cesty a plynovody zkonstruovat. V této práci byly popsány základní metody budování komunikací a to jak slovně, tak i s pomocí výstižného obrázku. Následný seznam firem popisuje momentální nabídku na trhu s těmito stroji.

The target of submitted work was to sum up a view of current methods and the machines for the building of communications by trenchless technologies and to conduct a critical analysis each technologies parallely. Trenchless technology are fascinating and interesting method, but also are hardest imposition for structural engineer, based on knowledges, namely not only from geology, geomechanics, static and staunch, but also mechanical technology and engineering constructions. Builders of tunnels coins shaft and entrances to the country over mountains and below waterways so, to go traffic road and gas main fabricate. In those work were to be circumscribed basic method construction communication namely how verbally, so and with the aid of apposite picture. Resulting list of firms describes instantaneous offer in the marketplace with those machine.
Trenchless Technologies of Communication Building
Keywords: Bezvýkopové technologie; TBM; krytý TBM; dvouštítový TBM; zachycovač; EPB; Trenchless technologies; TBM; single shiled TBM; double shield TBM; gripper; EPB