Vliv délky lopatky virové turbíny na její charakteristiku - Pavlíček, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Diplomová práce se zabývá vyhodnocením měření vírové turbíny, které byla postupně snižo-vána délka lopatek. Předmětem zájmu byl vliv délky lopatky, především na účinnost měřené turbíny, a posouzení charakteru proudění na vstupu a výstupu z oběžného kola. Měřená data byla vyhodnocena pomocí výpočetního sešitu s podporou maker, který lze využít pro vyhodnocení dalších měření podobného charakteru. Různé chování turbíny v závislosti na délce lopatek oběžného kola bylo znázorněno v charakteristice turbíny a rychlostních trojú-helnících. Pro variantu s nejlepší dosaženou účinností byl sestrojen Q-H diagram využívaný při návrhu parametrů turbíny pro určitou lokalitu.

This thesis deals with the evaluation of swirl turbine measurement, which the length of the turbine blades was gradually reduced. The subject of the effect was influence of the length of the blades, especially the measured efficiency of the turbine, and the character assessment of the flow at the inlet and outlet of the impeller. The measured data were analysed using the computing workbook with macro support, which can be used to evaluate other measurements of similar character. The different behaviour of the turbine depending on the length of the blades of the impeller was shown in the characteristics of the turbine and velocity triangles. For the variant with the best efficiency achieved was constructed QH diagram used in the design of turbine parameters for a particular location.
The affect of the blade length on the swirl turbine characteristic
Keywords: Vírová turbína; délka lopatky; Q H diagram; rychlostní trojúhelníky; účinnost vírové turbíny; charakteristika turbíny; Swirl turbine; blade length; turbine application chart; velocity diagrams; velocity triangles; swirl turbine efficiency; characteristics of turbine