Penzion - Dobiáš, Aleš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Předmětem této diplomové práce je návrh novostavby penzionu v Buchlovicích. Penzion je řešen jako samostatně stojící, částečně podsklepený a se dvěma nadzemními podlažími a podkrovím. Jednotlivé podlaží budou propojena dvouramenným schodištěm a výtahem. Půdorys je obdélníkový a první nadzemní podlaží je předsazené a ukončené pultovou střechou. V podzemním podlaží jsou navrženy sklady pro prádlo, technická místnost. V prvním nadzemním podlaží je navržena na jihozápadní straně restaurace a na severovýchodní straně recepce se zázemím a vzduchotechnické místnosti. V druhém nadzemním podlaží je navrženo osm pokojů pro hosty a v podkroví šest pokojů pro hosty. Před budovou je navrženo parkoviště. Konstrukční systém objektu je stěnový z vápenopískových cihel. Vodorovné nosné konstrukce jsou navrženy jako železobetonové desky. Objekt bude založen na základových pasech a zastřešen dvouplášťovou šikmou střechou.

The subject of the master´s thesis is the design of a new guesthouse in Buchlovice. The guesthouse is designed as a detached, partly basement and with two above-ground floors and an attic. The individual floors will be connected by a double-arm staircase and an elevator. The floor plan is rectangular and the first above-ground floor is overhanging and finished with a counter roof. Laundry storage and a utility room are planned in the basement. On the first above-ground floor, a restaurant is designed on the south-west side and on the north-east side a reception with facilities and an air-conditioning room. Eight guest rooms are proposed on the second floor and six guest rooms in the attic. A parking lot is proposed in front of the building. The structural system of the building is made of sand-lime bricks. The horizontal supporting structures are designed as reinforced concrete slabs. The building will be based on foundation belts and covered with a double-layer pitched roof.
The Guesthouse
Keywords: Penzion; novostavba; částečně podsklepený; zděné konstrukce; dvouplášťová šikmá střecha; základové pasy; diplomová práce; The Guesthouse; new building; partially basement; masonry construction; double-layer pitched roof; foundation strips; master´s thesis