Regenerativní kmitání při soustružení - David, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Regenerativní kmitání při soustružení negativně ovlivňuje řezný proces, životnost nástroje i obrobenou plochu. Chvění je v této práci popsáno matematicky. Uvedeny jsou příčiny jeho vzniku při soustružení a základní metody úplného odstranění nebo částečné redukce. Druhá část práce obsahuje metody měření a analyzování s využitím moderních softwarů.

Regenerative chatter in turning negatively affects the cutting process, the tool live and the machined surface. In this work is a vibration discriebed by using mathematical formulas or terms. There are listed some causes of creation vibration in turning and some basic methods of complete removal or partial reduction. The second part of this work contains examples of measure and analysis in connection with using of modern software.
Regenerative chatter in turning
Keywords: Regenerativní kmitání; soustružení; chvění; modální analýza; vibrace; Regenerativ chatter; turning; chatter; modal analysis; vibration