Konverze hlasu - Schwarz, Ivan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2010)
Práce je věnována tvorbě systému pro konverzi hlasu. Metodám, jež hlas jednoho člověka upraví tak, aby ho bylo možné zaměnit za hlas člověka jiného. V první části je popsán harmonický a šumový model (HNM), který se stará o analýzu a syntézu signálů. Druhá část se zabývá metodami konverze. Nejprve jsou uvedeny prozodické změny a následně i možnosti modifikace spektrální obálky, zejména použití konverzních matic. Stručně je zde vysvětlena metoda dynamického borcení času (DTW) a metoda kódování pomocí lineární predikce (LPC). V poslední části je uveden způsob implementace, popsán průběh testování a jsou diskutovány dosažené výsledky. V závěru jsou nastíněny možnosti dalšího vývoje.

Thesis is dedicated to the making of a system for voice conversion. To methods, which alter voice of one person in a way, that it could be possible for listener to mislead it for someone elses voice. In the first part, Harmonic plus Noise Model (HNM) is described. Signal analysis and synthesis are its main purposes. Methods of voice conversion are considered in the second part. Prosodic modifications are introduced at first and then modification of a spectral envelope is discussed (Especially aplication of conversion matrices). Dynamic Time Warping (DTW) and Linear Prediction Coding (LPC) methods are explained briefly. In last section, implementation process is described and achived results are discussed. Ways of further development are suggested in summary.
Voice Conversion
Keywords: hlas; řeč; konverze hlasu; modifikace řečníka; harmonický a šumový model; prozodie; spektrální obálka; dynamické borcení času; lineární predikce; voice; speech; voice conversion; speaker modification; harmonic plus noise model; prosody; spectral envelope; dynamic time warping; linear prediction