Aktivní řízení předpětí hlavy obráběcího stroje - Cyprian, Rudolf (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato diplomová práce představuje formu aktivního řízení předpětí modelu obráběcí hlavy dodané společností TOSHULIN, a.s. Dále představuje tvorbu modelů od dokonale tuhých přes pružná tělesa až po vytvoření multi-body systému s řízením. Cílem této práce je vytvořit aktivní řízení pomocí piezo-aktuátorů pro zjednodušený lineární model obráběcí hlavy. Pro vytvoření modelů byly použity programy SolidWorks 2011, ANSYS 13 Classic a MSC Adams a pro vytvoření řízení byl použit program Matlab/Simulink.

This Master’s Thesis introducing active preload control of machine tool head supported by a company TOSHULIN, a.s. It presents a way of creating models from rigid body models to flexible bodies and finally to multi-body systems with control loop. The goal of this thesis is create active preload control using a piezo-stack system for simplified linear model of ma-chine tool head.
Active Preload Control of Machine Tool Head
Keywords: Předpětí; Piezo; ANSYS; MSC Adams; Matlab; Simulink; Model; Řízení; Co-simulace; Preload; Piezo; ANSYS; MSC Adams; Matlab; Simulink; Model; Control; Co-simulation