Reaktivita modifikovaných huminových gelů - Lang, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická)
Tato bakalářská práce se zabývá gely huminových kyselin a jejich schopností vázat na svém povrchu kovové ionty. V této práci byla studována adsorpce měďnatých iontů na huminových gelech. Ty byly připraveny rozpuštěním huminových kyselin v hydroxidu nebo tripolyfosfátu sodném a následným sražením kyselinou chlorovodíkovou nebo chloridem hořečnatým. Adsorpce byla studována při různých koncentracích chloridu měďnatého a měřena na UV-VIS spektrofotometru. Z měření vyplývá, že gely připravené pomocí tripolyfosfátu sodného na sebe sorbují měďnaté ionty méně, než gely připravené hydroxidem sodným. Zároveň jsou zmiňované měďnaté ionty na gely připravované pomocí polyfosfátu vázány menší silou. Gely srážené chloridem hořečnatým sorbují mnohem více, než gely srážené kyselinou, proto jsou také desorbovaná množství vyšší.

This bachelor thesis deals with humic acid gels and their ability to bind metallic ions on their surface. In the thesis the adsorption of copper ions on humic gels was studied. The gels were prepared by dissolving the humic acid in sodium hydroxide or sodium tripolyphosphate and then by precipitating with hydrochloric acid or magnesium chloride. Adsorption was studied at different concentrations of the copper (II) chloride and measured on UV-VIS spectrophotometer. It was proved from measuring that gels made from sodium tripolyphosphate are adsorbing less copper ions than the ones prepared by sodium hydroxide. Also, the copper ions are bound with smaller force on gels prepared with polyphosphate. Gels precipitated with magnesium chloride adsorb much more than gels precipitated with acid, Thus the extracted amounts are bigger.
Reactivity of modified humic gels
Keywords: huminové kyseliny; huminové gely; adsorpce; UV-VIS spektrofotometrie; měďnaté ionty; humic acid; humic gels; adsorption; UV-VISspectrophotometry; copper ions