Konstrukce dvouosého suportu vícevřetenového soustružnického automatu - Sedlář, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Diplomová práce se zabývá konstrukcí dvouosého suportu vícevřetenového soustružnického automatu. V první částí je vypracovaná rešerše a na jejím základě jsou navrženy varianty možných konstrukčních řešení. Po výběru nejlépe hodnocené varianty práce dále pokračuje potřebnými technickými výpočty hlavních konstrukčních uzlů. Jedná se o synchronní servomotor, kuličkový šroub, lineární vedení a ložisko. Samotná konstrukce probíhala souběžně s výpočty a výsledný model byl podroben analýze z hlediska dynamické stability. Hlavními body analýzy bylo nalezení vlastních frekvencí sestavy a zjištění amplitud kmitu vzniklých od harmonické budicí síly. Závěrem byly vypracovány Lobe diagramy pro operaci zapichování a podélné soustružení.

This diploma thesis deals with the design of a two-axis multi-spindle lathe carriage. In the first part, there is made a research, and its aim is to find possible variants of design solutions. After the best rated variant was selected, the thesis further continues with the necessary technical calculations of the main design nodes such as a synchronous servomotor, ball screw, linear guide and bearing. The design itself was carried out with regard to calculations and the resulting model was examined in terms of dynamic stability. The subject of examination was to find the natural frequencies of the assembly and to determine the amplitudes of the oscillations which arise from the harmonic excitation force. Finally, Lobe diagrams for grooving and longitudinal turning operations were drawn.
Design of a two-axis multi-spindle lathe carriage
Keywords: Vícevřetenový soustružnický automat; dvouosý suport; kuličkový šroub; lineární vedení; dynamická stabilita; samobuzené kmitání; mezní šířka třísky; Lobe diagramy.; Multi-spindle automatic lathe; two-axis carriage; ball screw; linear guideway; dynamic stability; self-excited vibrations; limit chip width; Lobe diagrams.