Implementace mechanismů zajišťujících “RAN Slicing” v simulačním nástroji Network Simulator 3 - Motyčka, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Práce se zabývá principy technologie network slicingu v sítích 5G, zejména pak v radiové přístupové části RAN (Radio Access Network). V teoretické části práce jsou představeny základní principy sítí 5G a network slicingu jak v části jádra sítě CN (Core Network) tak radiové přístupové síti RAN. V praktické části je vytvořen simulační scénář v simulátoru NS3 s modulem LENA 5G. Výsledky této simulace jsou názorně prezentovány a diskutovány s ohledem na přínos technologie RAN slicing.

This thesis deals with the topic of network slicing technology in 5G networks, mainly on the RAN part. In the theoretical part, basic principles of 5G network slicing in core network part and RAN part are presented. Practical part contains a simulation scenario created in NS3 simulator with LENA 5G module. Results of this simulation are presented and discussed with the emphasis on RAN slicing.
Implementation of mechanisms ensuring “RAN Slicing” in the simulation tool Network Simulator 3
Keywords: 5G NR; RAN slicing; Network slicing; NS3 simulátor; 5G NR; RAN slicing; Network slicing; NS3 simulator