Polarizační stav optické vlny - Macháček, Ivan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Tématem této bakalářské práce bylo modelování optické vlny a určení její polarizačních vlastností pomocí Stokesových parametrů. Dále byl studován vliv prostředí na polarizaci vlny. V úvodu práce byly definovány byly základní pojmy týkající se polarizace vlny, dále byly stručně popsány některá používaná polarizační zařízení. Hlavní náplní práce byl maticový popis polarizace některých měřicích metod, umožňující stanovit polarizaci vlny a polarizační vlastnosti prostředí, důraz byl kladen na využití spektrální analýzy. V experimentální část byly využity poznatky z matematického modelování. Předmětem experimentální části bylo: měření parametrů fázových destiček, polarizace vlny a měření Muellerovy matice některých prostředí. Naměřené hodnoty pak byly srovnány s teoretickými předpoklady. Výpočty a generování grafů bylo řešeno pomocí funkcí vytvořených v prostředí Matlab. Z výsledků experimentální části byly stanoveny závěry, umožňující zlepšit přesnost měření.

The aim if this bachelor thesis was simulating optical wave and determination her polarization state by Stokes parameters. Further was studied influence of environment on polarization wave. In introduction work were defined fundamental terms concerning wave polarization, further were short described used polarization devices. Main part of this work was matrix description of some measuring methods, susceptible determine polarization wave and polarization characteristics environment, emphasis was given on possibility usage Fourier analysis. In experimental part were used piece of knowledge from mathematical simulation. Subject experimental were: measurement parameters wave plates, polarization wave and Mueller matrixes of some environment. Measured values were compared with theoretic groundwork. Calculations and generation graph was solving by the help of function created in development system Matlab. From results of the experimental part were determined findings, susceptible improving accuracy of measurement.
Polarization State of the Optical Wave
Keywords: Polarizace; Stokesův vektor; Poincarého koule; Muellerova matice; spektrální analýza.; Polarization; Stokes Vector; Poincaré Sphere; Mueller Matrix; Fourier analysis.