Vliv montáží na kvalitu kabelážních systémů - Dočkal, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
V první části je zmíněno, co je vlastně strukturovaná kabeláž. Její vznik, z čeho a proč se vyvinula. Historie, kdy se nejdříve používali nesymetrické koaxiální kabely, které byly časem nahrazeny symetrickými kabely. U kabeláží pro TV přijímače se používají stále koaxiální kabely. Symetrické kabely se podle typu dále nazývají UTP, STP, FTP, a další. S rostoucí oblíbenosti tohoto typu kabeláže a tudíž její rozsáhlou výstavbou se musela určit nějaká pravidla, standarty, normy a požadavky, jak postupovat od návrhu až po realizaci. Tato pravidla „využívá“ struktura systému, jako třeba délky jednotlivých subsystémů a rozhraní a jak by měla taková strukturovaná kabeláž vypadat. Dalším hlavním bodem je návrh kabeláže, který se vztahuje k předešlým větám a podle kterého by se mělo postupovat. S návrhem souvisí také parametry této kabeláže, jako útlumy, přeslechy a ostatní přenosové parametry, které jsou v praktické části měřeny. Druhá část je věnována jednotlivým částem, z kterých se strukturovaná kabeláž skládá jako metalické a optické spojovací prvky a kabely. Jejich mechanické, elektrické a přenosové vlastnosti. Třetí část je popis vlivu člověka na kvalitu strukturovaných kabeláží, co je nejčastější příčinou zhoršení kvality a čeho by se lidé měli vyvarovat, aby se tak nestalo. Jak zacházet s kabeláží aby jí člověk svou „zručností“ co nejméně ublížil. Závěrečná část práce je věnovaná měření. Přesněji měření přenosových parametrů metalického vedení jako jsou útlum, zpoždění, přeslechy jak na blízkém tak vzdáleném konci, impedance a odpor vedení. K jednotlivým parametrům jsou uvedena schémata, jak takové měření na jednotlivých kroucených párech vypadá. Měření je rozděleno do dvou částí. V první je měřeno pět typů symetrických kabelů s různými délkami, kategoriemi a poškozeními ovlivňující vlastní kvalitu těchto kabelů. V druhé části měření je jeden symetrický kabel měřen, zda vyhovuje kategorii 5 pro kterou je určen a jestli by bylo možné použít ho i na vyšší kategorii tedy kategorii 6. Hodnoty jsou přehledně uspořádány v tabulkách.

In the first part is explained what actually a structured cabling is. Its beginning, from what and why it was created. Its history when at the beginning were applied unbalanced coaxial cables, those were later replaced by balanced cables. In cabling for TVs are still used coaxial cables. Balanced cables are according to type named UTP, STP, FTP, and so on. Whit growing popularity of this type of cabling and its wide spread application was necessary to set some rules, standards, specifications and demands, how to build up the cabling from project to realization. According to these rules is the system built so there are strict rules for length of subsystems and interfaces and the whole appearance of the structure cabling. Next important point is projecting of cabling that is related to the previous points and when it’s finished, we should strictly follow it. With the project is closely connected characteristic of this cabling as attenuations, cross-talks and other transmission parameters which are measured in the practical part. In the second part is spoken about all the parts of which the structured cabling consists - metallic and optical connecting elements and cables. There are also mentioned their mechanical, electrical and transmission features. In the third part is described influence of man on the quality of structured cabling and the most common causes of lower quality and the ways how to prevent this from happening and how to manipulate with cabling not to destroy it. The final (fourth) part considers the measurement. There are measured qualities of metallic wires as the attenuations, delay, cross-talks on the near- and far-end, impedance and resistance. To all the features are mentioned schemes of the measurement on the twisted pairs. The measurement is divided into two parts. In the first part are measured five types of balanced cables of different length, category and damage influencing quality of these cables. In the second part is measured one balanced cable if it’s corresponding with category 5 for that t was made and if it would be possible to use it also for higher category 6. Values are tabularly sorted in tables.
Assemblying effect on cable lines quality
Keywords: Strukturovaná kabeláž; Kvalita; Páteřní síť; Subsystém; Optická kabeláž; Symetrická kabeláž; Norma; Kategorie; Standard; Montáž; Kabel; Přenosový parametr; Kanál; Pevný spoj; Konektor; Svár.; Structured cabling; Quality; Backbone net; Subsystem; Optical cabling; Balanced cabling; Specification; Category; Mounting; Standard; Cable; Transmission parameter; Chanel; Permanent connect; Connector; Weld joint.