Návrh zařízení pro zatěžování laboratorního modelu kolejiště - Čech, Vít (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem zatěžování podobnostního modelu kolejiště a následnou realizací a ověření funkčnosti navrženého zařízení. Práce je členěná do tří částí. V první části práce jsou sepsány teoretické poznatky, které se týkají vlivů působících na kolejiště a rešerše dostupných metod a zařízení, která umožňují zkoumání jednotlivých působení v kontrolovaném laboratorním prostředí. Druhá část se poté věnuje návrhu a konstrukci zatěžovacího mechanismu. Ten musel být navržen v souladu se všemi požadavky na zatěžování modelu. Poslední část se zabývá testováním navrženého mechanismu zatěžování a výsledky jsou porovnány s výsledky z reálné železniční trati a také s výsledky naměřenými při původním zatěžováním modelu pomocí pneumatických pístů.

This bachelor thesis deals with the design of the loading of the similarity model of the track and the subsequent implementation and verification of the functionality of the designed device. The thesis is divided into three parts. In the first part of the thesis, the theoretical knowledge related to the effects acting on the track and a research of available methods and equipment that allow the investigation of the individual effects in a controlled laboratory environment are presented. The second part then focuses on the design and construction of the loading mechanism. This had to be designed in accordance with all the loading requirements of the model. The last part covers the testing of the designed loading mechanism and the results are compared with those from a real railway line and also with those measured during the original loading of the model using pneumatic pistons.
Design of load mechanism for laboratory model of rail track
Keywords: Podobnostní model; železniční tratě; detekce poruch; měření odezvy; Similarity model; railway tracks; defect detection; response measurement