Optimalizace aktivní zátěže zdroje s dynamickými výstupními parametry - Halama, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem PFC obvodu, určeného k úpravě elektrické energie z nelineárního zdroje. Obvyklé PFC se navrhují pro výkony v oblasti desítek wattů a více. Oproti tomu bude nově navržený obvod pracovat s výkony maximálně do 1 W. Bylo navrženo takové řízení spínání, aby obvod představoval pro zdroj konstantní, reálnou zátěž. Na počátku byla vybrána topologie zvyšujícího měniče jako nejvhodnější pro další řešení. Pomocí programu PSPICE bylo analyzováno více typů aktivních PFC. V druhé fázi práce byly realizovány dva z analyzovaných typů obvodu. Základní zapojení, pro demonstraci principu PFC v praxi a zapojení polomostu, které bylo vybráno na základě výsledků analýzy.

This bachelor’s thesis deals with Power Factor Correction circuit, meant for the adjustment of the non-linear power source. Usually the PFC is designed for the power levels in the range of tens of Watts and more. New circuit will work at the power levels of maximally 1 W. Such control algorithm was designed, that the circuit represents the constant real load for an energy source. In the beginning of the work the Step-up converter topology was chosen as the best for next solution. More active PFC types were reviewed with the help of PSPICE simulator. In the next part of this project two of the analyzed circuits were implemented. Basic PFC for the demonstration of its principle and the half-bridge topology, which was selected on the basis of the analysis results.
Optimization of the active load of the source with dynamic output parameters
Keywords: PFC; korektor účiníku; preregulátor; nelineární napájecí zdroj; zvyšující měnič; PSPICE; PFC; Power Factor Correction; preregulator; non-linear power supply; step-up converter; PSPICE