ANYTHING IS A THING ENOUGH TO PARTY - Polcarová, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění)
Ve své vysokoškolské kvalifikační práci vycházím zejména z myšlenkového základu spekulativní realistky Jane Bennett, zabývající se vitálním materialismem. Dále hledám souvislosti mezi pokročilým kapitalismem, mobilitou a neovlivnitelným životem věcí pod drobnohledem objektově orientované ontologie. Zajímá mě, jak tento poměrně nový teoretický přístup může změnit pohled na ready-made. Za účelem realizace mé diplomové práce jsem se rozhodla zvolit poměrně specifické prostředí a odjela na ,,sebeorganizovanou rezidenci'' do Mexika, abych rozproudila pohyb mnou nalezených objektů a v pozici cizince se vzdálila svému vlastnímu subjektu.

This thesis "Anything is thing enough to party" seeks to explore the knowledge base of Jane Bennett's vital materialism and analyzes the connections between advanced capitalism, mobility and unpredictable movement of goods and things from the perspective of object oriented ontology. The thesis also focuses on the new perspective of ready-made object and perspective of installation. In order to research the topic and implement the practical part of the project, this study took place in Mexico as a self-initiated art residency in order to explore flows of found objects under the gaze of a foreigner.
ANYTHING IS A THING ENOUGH TO PARTY
Keywords: Instalace; objekt; objektově orientovaná ontologie; spekulativní realismus; unreadymade; homo faber; komodita; nomadismus; Mexiko; Chihuahua; Installation; object; object oriented ontology; speculative realism; unreadymade homo faber; commodity; nomadism; Mexico; Chihuahua