Přesnost měření teploty těla infračervenými technologiemi - Mezera, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Tato práce se zabývá měřením teploty lidského těla pomocí infračervených teploměrů. Literární rešerše se věnuje popisu teploty lidského těla, způsobům jejího měření a druhům teploměrů. Dále teoretická část pojednává o infračerveném záření, principech jeho měření, fyzikálních veličinách, zákonech infračerveného záření, druzích detektorů a nejistotách měření. Praktická část se zabývá experimentálním měřením s vybranými druhy teploměrů a ověřováním jejich přesnosti. Dále je v praktické části navržen experimentální protokol, podle něhož jsou provedena klinická měření tělesné teploty v různých podmínkách a jejich následné statistické vyhodnocení.

This thesis deals with the measurement of body temperature using the infrared thermometers. The literature research is devoted to the description of the human body temperature, methods of its measurement and types of thermometers. The theoretical part further examines the infrared radiation, the principles of measurement, physical quantities, laws of infrared radiation, types of detectors and measurement uncertainties. The practical part focuses on experimental measurements with selected kinds of thermometers and verifying their accuracy. Finally, an experimental procedure has been designed which has then been used for the clinical measurements of body temperature under various conditions and their subsequent statistical evaluation.
Accuracy of body temperature measurement using infrared technologies
Keywords: Tělesná teplota; teploměr; bezkontaktní měření teploty; infračervené záření.; Body temperature; thermometer; non-contact temperature measurement; infrared radiation.