GPS sledovací systém - Hofman, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
V práci je popsán základní princip a vlastnosti globálního pozičního systému GPS. Je zde přiblížena problematika určování polohy, rychlosti a nadmořské výšky. Tyto poznatky jsou dále použity pro návrh zařízení, které komunikuje s běžně vyráběným GPS přijímačem a z něj získané informace zpracovává a ukládá do paměti pro pozdější vyhodnocení

The keystone and properties of Global Position System (GPS) are described in this thesis. The thesis explains questions of position, speed and elevation above sea-level determining. These findings are used for the prototype device design which communicates with commonly used GPS receiver. The obtained data from the GPS receiver are processed and stored by the device for later evaluation.
GPS Tracking System
Keywords: GPS; určování polohy; protokol NMEA; GPS; positioning; NMEA protocol