Elektrická vozidla jako akumulační prvek pro obnovitelné zdroje energie - Janečka, Jaromír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
V této diplomové práci je zpracována historie elektromobilů od svého vzniku až do dnešní doby. Vozidla jsou rozdělena do tří skupin dle druhu pohonu, zvláštní pozornost je věnována elektromobilům. Dále jsou představeny nejčastější způsoby akumulace elektrické energie, především ve formě elektrochemických článků, které se používají v elektrických vozidlech. V práci je také popsána situace elektromobility v České republice, konkrétně státní podpora, tarify distribučních společností, dobíjecí infrastruktura a dostupné elektromobily. Na závěr je zpracován koncept připojení elektromobilu k obnovitelnému zdroji. Je provedeno finanční vyhodnocení konceptu pro tři profilové řidiče.

This master thesis summarizes history of electric vehicles from its inception to present. Vehicles are divided into three groups according to the type of drive, special attention is paid to electric vehicles. Furthermore, typical ways of electric energy storage are presented, especially in the form of electrochemical cells, which are used in electric vehicles. The thesis also describes the situation of electromobility in the Czech Republic, namely government support, distribution companies tariffs, charging infrastructure and available electric vehicles. Finally, the concept of connecting electric vehicles to renewable energy source is described, with financial calculations for three profiled drivers.
Electric vehicles as energy storage element with renewable energy sources
Keywords: Elektromobil; akumulace elektrické energie; elektromobilita v České republice; obnovitelný zdroj energie; Electric vehicle; electric energy storage; electromobility in Czech Republic; renewable energy source