Vývoj solidifikátu z hybridního cementu na bázi strusky - Valach, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2020)
Bakalárska práca je zameraná na skúmanie a vývoj hybridných cementov na báze trosky. Základom je vysokopecná granulovaná troska, ktorá slúži ako náhrada cementu, cement je použitý ako prímes. Sledujú sa rôzne prídavky cementu a aktivátora. Zmes je aktivovaná kaustifikačným vápencom. Najskôr sú namiešné a zmerané pevnosti mált bez prídavku cementu aby sa našiel vhodný pomer aktivátora a trosky. Následne som sa zameral na namiešanie a meranie pevnosti mált s prídavkom portlandského cementu a hľadal som vhodné vzorky, ktoré som zanalyzoval metódami XRD, EDS, SEM. Stanovil som aj ich dobu tuhnutia, rozlev a objemovú stálosť.

The bachelor thesis is focused on the research and development of hybrid cements based on slag. The base is granulated blast furnace slag, which serves as a substitute for cement, cement is used as an admixture. Various additions of cement and activator are monitored. The mixture is activated by Caustifying limestone. Firstly, the strengths of the mortars are mixed and measured without the addition of cement in order to find a suitable ratio of activator and slag. Subsequently, I focused on mixing and measuring the strength of mortars with the addition of Portland cement and I looked for suitable samples, which I analyzed by XRD, EDS, SEM. I also determined their stiffening time, lavish and volume stability.
The development of the solidification material from hybrid cement based on slag
Keywords: portlandský cement; hybridný cement; vysokopecná struska; aktivátor; portland cement; hybrid cement; blast furnance slag; activator