Výroba upínky řídítek předválečného motocyklu metodou reverzního inženýrství - Křehula, Zbyněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Zadaným problémem byla výroba dvou součástí předválečného motocyklu JAWA 250 Special, přičemž k dispozici byly pouze původní fyzické díly. Cílem bylo využít moderní metody, které využívá jak reverzní inženýrství pro výrobu kopií dílů, tak pro kontrolu kvality výsledných výrobků. Práce se zabývá aktuálními postupy a nástroji v oblasti reverzního inženýrství a jejich uplatnění v rámci technologií přesného lití a rapid prototyping. K digitalizaci se využil skener využívající strukturovaného světla. Výsledný sken byl překreslen do parametrického modelu a následně technologicky upraven. Model byl vytisknut z filamentu PolyCast na FDM tiskárně. Jako materiál odlitku se zvolila litina 42 2304, která byla určena jako vhodná vzhledem k namáhaní součástek. Výsledkem byly odlitky s minimálními odchylkami vůči kresleným modelům, čímž se prokázala účinnost reverzního inženýrství pro účely restaurování historických součástek.

The task given was to produce two parts of the pre-war JAWA 250 Special motorcycle, whilst only the original physical parts were available. The aim was to use modern reverse engineering methods both for the purposes of producing copies and for quality control. The work deals with current procedures and tools in the field of reverse engineering and their application within the investment casting and rapid prototyping technologies. A structured light scanner was used for digitization. The resulting scan was reconstructed into a parametric model and subsequently modified to suit the requirements of investment casting. The model was printed from PolyCast filament on an FDM printer. ČSN 42 2304 was chosen as the casting material, which was determined to be suitable with respect to the stress on the components. The resulting castings had minimal deviations from the drawn models, thus proving the effectiveness of reverse engineering for the purposes of restoring historical components.
Production of the handlebar clamp of a pre-war motorcycle using the method of reverse engineering
Keywords: reverzní inženýrství; odlévání; přesné lití; rapid prototyping; 3D tisk; reverse engineering; casting; investment casting; rapid prototyping; 3D printing