Příprava geopolymerních pojiv pro inhibici toxických prvků - Jevická, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2011)
Tato práce se zabývá přípravou geopolymerních pojiv pro inhibici toxických prvků, zejména arsenu. Studuje vliv vývoje obsahu různých fází v připravených pojivech na vyluhovatelnost As v průběhu tuhnutí. Cílem práce je zjistit způsob inhibice, resp. příčinu vyluhovatelnosti As v připravených pojivech. Pro experimentální práce byl použit vysokoteplotní popílek, cementářské odprašky, vysokopecní struska a roztok hydroxidu sodného. U testovaných směsí byly provedeny analýzy FT-IR, TG-DTA-EGA, XRD v různých časech hydratace, ve výluzích byla stanovena koncentrace As pomocí ICP-MS a ke zjištění průběhu tvrdnutí byla provedena kalorimetrická měření. Z past byly připraveny vzorky pro stanovení pevnosti v tahu za ohybu a pevnosti v tlaku.

This thesis deals with preparation of geopolymeric binders for inhibition of toxic elements, especially arsenic. It studies influence of content progress of different phases in prepared binders on leachability of As during the setting. The aim of this study is to determine the type of inhibition or the cause of leachability of As in prepared binders respectively. Fly ash from high-temperature coal combustion, slag, cement kiln dust and sodium hydroxide solution were used for experimental works. FT-IR, TG-DTA, XRD analyses after different hydration times were used. The leachates were analyzed by ICP-MS. Calorimetric measurements of tested mixtures fresh pastes were implemented to learn about setting process. Hardened binder specimens were tested for bending and compressive strength.
Preparation of geopolymeric binders for toxic metals inhibition
Keywords: geopolymer; alkalická aktivace; imobilizace; arsen; struktura; geopolymer; alkali activation; immobilization; arsenic; structure