Experimentální ověření tuhosti ložisek polohovacího mechanismu pro optickou komunikaci mezi satelity - Svoboda, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Předložená diplomová práce se zabývá zjištěním tuhosti předepnutého dvouřadého ložiska s kosoúhlým stykem v relevantních podmínkách. V úvodu práce jsou popsány základní znalosti týkající se dvouřadých ložisek s kosoúhlým stykem a souvislosti vnitřní vůle, předpětí a dalších vlivů na tuhosti. V práci je uveden přehled studií zabývajících se tuhostí ložisek a přehled zařízení, která slouží pro experimentální zjištění tuhosti. Následně je popsáno vlastní řešení, ve kterém prvně proběhl teoretický výpočet tuhosti ložiska. K zjištění experimentálních hodnot bylo nutné navrhnout a zkonstruovat experimentální zařízení pro testování ložiska v relevantních podmínkách. Z naměřených dat a teoretických výpočtů byl zjištěn vliv materiálu a teploty na tuhosti ložiska. Výstupem práce je funkční vzorek, se kterým proběhlo testování ložiska.

This master´s thesis deals with the determination of the stiffness of a preloaded double-row bearing with an angular contact in the relevant conditions. The introduction describes the basic knowledge about double row angular contact bearings and the relationship between internal clearance, preload and other effects on stiffness. An overview of studies dealing with bearing stiffness and an overview of devices used for experimental stiffness determination is given. Subsequently, the solution itself is described, in which the theoretical calculation of the bearing stiffness was performed first. To determine the experimental values, it was necessary to design and construct experimental device for testing the bearing in the relevant conditions. The effect of material and temperature on the stiffness of the bearing was determined from the measured data and theoretical calculations. The result of this thesis is a functional device, which was used to test the bearing in the thermal chamber.
Experimental bearings stiffness verification of the pointing assembly for optical inter-satellite link
Keywords: dvouřadé ložisko s kosoúhlým stykem; tuhost; experimentální zařízení; aerospace; double row angular contact bearing; stiffness; experimental device; aerospace