Optimalizace hyperparametrů evolučního algoritmu pro vybrané typy regulačních soustav - Belkoski, Aleksandar (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Práce se zabývá optimalizací hyperparametrů vybraného evolučního algoritmu za účelem optimalizace regulačního procesu. Stěžejní část se věnuje výběru vhodného softwaru a jeho následné aplikace na vybrané regulované soustavy. Na závěr jsou veškeré výsledky prezentovány, porovnány a testovány, za účelem zefektivnění aplikace evolučního algoritmu na regulační proces a zmapování případných závislostí mezi jeho nastavením a regulovanou soustavou.

The thesis focuses on the optimization of hyperparameters for a selected evolutionary algorithm with the goal of optimizing control processes. The core part is dedicated to the selection of suitable software and its subsequent application on selected controlled systems. Finally, all results are presented, compared, and tested in order to enhance the efficiency of the algorithm’s application to control processes and to identify potential connections between its setup and the controlled system.
Optimization of evolutionary algorithm hyperparameters for selected types of control systems
Keywords: evoluční algoritmy; diferenciální evoluce; regulační proces; kvalita regulace; bayesovská optimalizace; optimalizace hyperparametrů; evolutionary algorithms; differential evolution; control process; control quality; Bayesian optimization; hyperparameter optimization