Využití fraktální geometrie při návrhu hydraulické clony - Hochman, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Bakalářská práce se skládá ze tří částí. První část se věnuje rešeršní studii kavitace a fraktální geometrie. Zabývá se fyzikální podstatou kavitace, jejím vznikem, dynamikou zánikem. Dále se věnuje jejímu využití v technické praxi. Následuje stručné vysvětlení pojmu fraktální geometrie, doplněné několika známými příklady. V druhé, experimentální části se nejprve navrhli dvě clony s průtokovým průřezem ve tvaru fraktálu, které měli stejnou světlost jako obyčejná clona s kruhovou dírou. Tyto clony se po naměření potřebných hodnot srovnali z hlediska hydraulických ztrát v potrubí.

Bachelor thesis consists of three parts. The first part is focused on research study of cav-itation and fractal geometry. It is concerned with the physical principle of cavitation, its generation, dynamics and implosion of cavitation bubbles. It also turns attention to useful application. Brief explanation of fractal geometry follows, including some famous examples. Two fractal shaped orifices were designed in the second experimental part, having the same cross-section as orifice with ordinary circle hole. These orifices were compared to each other from perspective of hydraulic losses.
Fractal geometry application for orifice plate design
Keywords: kavitace; clony; fraktální geometrie; hydraulické ztráty; cavitation; orifice; fractal geometry; hydraulic losses