Design motorové trojkolky (rikša) - Žemla, Vlastimil (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Cílem této práce je návrh motorové tříkolky pro použití v podnikání (tzv. rikši). Tato tříkolka by měla nabídnout alternativu k současným tříkolkám, jejichž design již dlouhou dobu stagnuje. Návrh by měl ve své koncepci technicky korespondovat se současnými trendy vývoje v oblasti dopravních prostředků a respektovat praktické požadavky na každodenní využití. Dalšími cílenými faktory jsou dobré estetické a ergonomické vlastnosti návrhu.

The purpose of this thesis is to design a motorized three wheeler used for the transport of people and goods. The result of this work should offer an alternative to today‘s three wheelers. Nowadays, the market with three wheelers is no longer dynamic and it is in need of innovation. This work aims to respect the history of the vehicle and its traditional use along with trends in automotive design. Resulting design will become a representation of a new way this type of cheap vehicle could evolve.
Design of Motor Three-wheeler (Auto Ricksha)
Keywords: Tříkolka; Rikša; Autorikša; Design; Skůtrová tříkolka; Autorickshaw; Rickshaw; Three wheeler; Tricycle; Design