Prací proces a jeho nároky na energii a vodu - Barabášová, Iveta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Práce představuje profesionální praní prádla ve vsádkové pračce. Cílem je určení spotřeb vody a energií během jednoho pracího cyklu na základě archivních dat Laboratoře energeticky náročných procesů, NETME Centre. Data byla naměřena při praní s parním ohřevem a při praní s elektrickým ohřevem. Získaná data jsou zpracována v programu MS Excel a využita k jednoduchému ekonomickému zhodnocení pracího cyklu s uvážením typu ohřevu.

The thesis presents a professional washing process in washer-extractor. The aim is to appoint water and energy consumption during a washing cycle based on archive data from Laboratory of energy intensive process, NETME Centre. The data have been measured during washing with steam heating and washing with electric heating. Obtained data are processed via MS Excel software and they are used for simple economic evaluation of washing cycle.
Energy and water demand of washing process
Keywords: Praní; proces; spotřeba; energie; pára; voda; sběr dat.; Washing; process; consumption; energy; steam; water; data acquisition.