Návrh vytápění bytového domu - Kubíček, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem vytápění a přípravy teplé vody v novostavbě bytového domu. Teoretická část poskytuje ucelený přehled o problematice měření tepla v budovách, popisuje základní fyzikální principy přenosu tepla, typy měřicích zařízení, legislativní rámec a současné požadavky na dálkový odečet. Ve výpočtové části je proveden návrh otopné soustavy, zdroje tepla, způsobu ohřevu teplé vody a jednotlivých prvků systému. Součástí je také výpočet tepelných ztrát objektu, dimenzování rozvodů a návrh zabezpečovacích zařízení. Výsledkem je komplexní technické řešení systému vytápění pro novostavbu bytového domu, splňující aktuální normové a legislativní požadavky.

This bachelor thesis deals with the design of heating and hot water preparation in a new residential building. The theoretical part provides a comprehensive overview of the problems of heat measurement in buildings, describes the basic physical principles of heat transfer, types of measuring devices, legislative framework and current requirements for remote reading. In the calculation part, the design of the heating system, heat source, hot water heating method and individual elements of the system are presented. It also includes the calculation of the heat loss of the building, the sizing of the distribution systems and the design of security devices.
Heating Desing of the Apartment Building
Keywords: akumulační zásobník; armatury; bytový dům; dálkový odečet; konvektory; měřiče tepla; novostavba bytového domu; oběhová čerpadla; otopná soustava; otopná tělesa; plynový kondenzační kotle; technická zpráva; tepelné ztráty; trubková tělesa; vyvažovací ventily; Wireless M-Bus; zabezpečovací zařízení; accumulation tank; fittings; apartment house; remote reading; convectors; heat meters; new-build apartment house; circulation pumps; heating system; heating elements; gas condensing boilers; technical report; heat loss; pipework; balancing valves; Wireless M-Bus; safety equipment