Android vs iOS: srovnávací studie - Pršeš, Faruk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Tato bakalářská práce srovnává dva nejpopulárnější operační systémy v moderní době chytrých telefonů. iOS a Android jsou operační systémy známé pro svoji rivalitu. Cílem této práce tedy je poskytnout detailní analýzu těchto dvou operačních systémů a diskutovat jejich výhody a nevýhody. Práce nejdříve vymezuje samotný koncept mobilních operačních systémů a seznámí čtenáře s historickým vývojem operačních systémů chytrých telefonů. Poté se zaměří na historii operačních systémů společností Apple a Google a srovná jejich původ, funkce, uživatelské rozhraní, hardwarové požadavky, vývoj aplikací a jejich obecnou cestu k tomu, aby se staly nejstabilnějšími a nejpopulárnějšími operační systémy chytrých telefonů na světě. Praktická část práce je převážně zaměřena na rozbor výsledků dotazníku. Hlavním cílem tohoto dotazníku bylo porovnat preference uživatelů Android a iOS.

This bachelor’s thesis compares two most popular operating systems in a modern smartphone age. iOS and Android are well known for their rivalry. Therefore, the aim of this thesis is to provide a detailed analysis of these two operating systems and to discuss their advantages and disadvantages. The first part of this work frames the concept of mobile/smartphone operating systems and traces the historical development of the smartphone operating systems. Afterwards, it moves on to the history of Apple and Google systems and compares their origin, features, user-interface, hardware requirements, application development and, in general, their way to become the most stable and popular smartphone systems in the world. The second part of this work is focused on analysing survey results. The goal of the survey was to compare preferences of Android and iOS users.
Android vs iOS: A Comparative Study
Keywords: iOS; Android; chytrý telefon; iPhone; Apple; Google; aktualizace; hardware; software; srovnání; aplikace; Samsung; dotazník; iOS; Android; smartphones; iPhone; Apple; Google; updates; hardware; software; comparison; applications; Samsung; survey