Obecný program pro energetické výpočty napájení tratí DPMB - Mai, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tato práce je zaměřena,dle zadání od zadavatele, na vytvoření programu v prostředí Excel, který bude umět vypočítat veškeré požadované veličiny. Tato práce obsahuje čtyři části. První část je zaměřena na problematiku MHD a metody energetických výpočtů. Druhá část obsahuje vývojový diagram a popis programu. Třetí část obsahuje teoretický způsob výpočtů a teoretické porovnání metod.Poslední část obsahuje číselné dosazení a vypočtení hodnot.

This thesis dwells on program creating in program environment Excel, in accordance with submission from submitter. Program is going to be able solve all required values. This thesis has four parts. First part is oriented on problems of urban mass transportation a methods of specific energy consumption. Second part contains program flowchart and program description. Third part contains theoretical solution of specific energy consumption and theoretical comparison of computing methods. Last part contains numerical substitution in an equations and calculating of their values.
Universal computer program for energy calculations of power supply of DPMB tracks
Keywords: DPMB; tramvaj; trolejbus; měrná spotřeba energie; zkratové proudy; nastavení ochran v napájecí stanici; DPMB; tramway; trolley; specific energy consumption; short circuit currents; setting of protection equipment in feeding station