Mikročistota ocelí vyráběných na vakuových indukčních pecích - Pastyřík, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Tato práce se zabývá mikročistotou ocelí vyráběných na vakuových indukčních pecí s odléváním na vzducu. Práce popisuje 3 tavby oceli stejné značky s různými parametry výroby. Následně byly připravené vzorky a na základě těchto vzorků byla hodnocena mikročistota těchto taveb. Pro hodnocení mikročistoty a chem. složení byla použita obrazová analýza, elektronový mikroskop a spalovací analyzátory pro měření obsahu kyslíku, dusíku, uhlíku a síry. Následuje vyhodnocení mikročistoty a porovnání jednotlivých taveb. V závěru práce jsou uvedeny možné doporučení pro provoz školní slévárny.

The topic of this thesis is the micropurity of steels manufactured in vacuum induction furnaces. The thesis describes 3 processes of steel melting using the same type of steel with different production parameters. Subsequently, samples were prepared and based on those samples the micropurities of the melting processes were evaluated. To obtain the results image analysis and electron microscope were used. Furthermore, elemental analyzer was used to measure the content of oxygen, nitrogen, sulphur and carbon. Afterwards, a discussion on micropurity and comparison of the melting processes is presented. In the conclusion section there are some possible suggestions concerning operation of the university foundry.
Cleanliness of steels manufactured in vacuum induction furnaces
Keywords: ocel; mikročistota; vměstky; vakuová elektrická indukční pec; steel; micropurity; inclusions; vacuum electric induction furnace