Štípací stroje na dřevo - hledisko bezpečnosti - Láznička, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Mezi hlavní cíle této bakalářské práce patří vypracovat kritickou rešerši štípacích strojů. Dále se v práci zaměřuji na výrobce a jejich nabízené štípače, u kterých následně posuzuji jejich technické parametry, vhodnost použití a bezpečnostní prvky chránící obsluhu. V závěru práce jsou uvedeny bezpečnostní požadavky stanovené normou ČSN EN 609-1. Součástí práce je také 3D model štípacího stroje.

The main goals of this bachelor thesis include development and critical research of splitting machines. The main focus is on manufacturers and types of log splitters, where their technical parameters, suitability for use and safety features protecting users are assessed. At the end of the work are the safety requirements set by the standard ČSN EN 609-1. Part of the work is also a 3D model of the splitting machine.
Wood-splitting machines - security aspect
Keywords: Štípací stroj; štípací klín; zpracování palivového dřeva; bezpečnost; hydromotor; ovládací prvky; výrobci; dřevo; Splitting machine; splitting wedge; firewood processing; safety; hydraulic motor; controls; manufacturers; wood