Android Aplikace pro vyčítání dat z chytrých měřičů pomocí USB senzoru a následné odesílání dat do centrální databáze - Navrátil, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Tato práce se zabývá možnostmi využití přenosných zařízení, především mobilních telefonů a tabletů podporující technologii USB OTG, pro odečítání údajů z chytrých elektroměrů. K tomuto účelu byla v praktické části práci vyvinuta aplikace pro OS Android schopná komunikovat s elektroměry pomocí standardu DLMS/COSEM za využití optického senzoru a sériové linky. Získaná data jsou následně ukládána do vzdálené databáze pro další využití.

This thesis explores new posibilities of using mobile devices, specificaly cell phones and tablets which support the USB OTG feature, to read data from smart electricity meters. To achieve this goal, an application for OS Android was developed in practical part of this thesis. This mobile application communicates with electricity meters via optical sensor serving as serial line and using the DLMS/COSEM standard. Acquired data are saved to a remote database for further use.
Application for Smart Meter Data Readout with Subsequent Sending to the Central Database
Keywords: Android; DLMS; COSEM; M2M; IoT; elektroměr; chytrá domácnost; Android; DLMS; COSEM; M2M; IoT; electricity meter; smart home