Konstrukce čistící jednotky centrálního protitlakého válce flexotiskového stroje - Falta, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a výrobou čisticí jednotky centrálního protitlakého válce flexotiskového stroje. Práce obsahuje vysvětlení principu flexotisku a přehled jednotlivých druhů flexotiskových strojů. Jsou zde rozebrána jednotlivá patentovaná řešení čisticích jednotek a jejich hlavní nároky. V další části této práce je uvedeno několik koncepčních návrhů, z nichž byla vybrána finální varianta pro následnou konstrukci a výrobu. V konstrukčním řešení jsou detailně popsány jednotlivé konstrukční uzly zařízení. Výstupem této práce je funkční vzorek čisticí jednotky, vyrobený a testovaný ve firmě SOMA Engineering s.r.o. Lanškroun. Čistící jednotka usnadní práci obsluze flexotiskových strojů a také snižuje čas potřebný k očištění centrálního válce v porovnání s ručním čištěním.

This master´s thesis is focused on design and manufacturing of prototype of central impression cylinder cleaning unit. This thesis contains explaining of basic principle of flexographic printing and preview of types of flexographic printing presses. There are explained patented cleaning units and main claims of every patented cleaning unit. In the next part of this thesis, there are some conceptual designs, from which was chosen the final design for manufacturing. In the next part of this work, there are detailly described each of the parts of cleaning unit. Prototype of the cleaning unit was manufactured and tested in the SOMA Engineering s.r.o. Lanškroun. Cleaning unit will simplify the work of operators and reduce time, needed to clean the central impression drum in comparison with manually cleaning.
Design of cleaning unit of central impression cylinder for flexographic printing machine
Keywords: Flexotisk; čistící jednotka; centrální válec; vodní barvy; ředidlové barvy; Flexographic printing; cleaning unit; central impression drum; water-based inks; solvent-based inks