Kontrast v obraze získaném pomocí ionizačního detektoru ve VP SEM - Goroš, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Tato práce se zabývá problematikou zkoumání látek elektronovým paprskem. Zaměřuje se na zkoumání látek pomocí metody environmentální rastrovací elektronové mikroskopie (ESEM) a popisuje její zákonitosti. Přednosti ESEM vynikají především při studii nevodivých nebo vodu obsahujících, často biologických vzorků. Tyto vzorky nemusejí být, na rozdíl od klasického rastrovacího elektronového mikroskopu, nijak preparovány či fixovány a díky tomu je studována jejich přirozená povrchová struktura bez poškození vyschnutím. Základním zaměřením práce je stanovení kontrastu v obraze získaném pomocí ionizačního detektoru.

This work deal with problems of investigation materials electron beam. This project is focuses on investigation materials by the help of method environmental scan electron microscopy (ESEM) and describes her patterns. The perfection of ESEM excel above all at studies non - conducting or water containing, often biological samples. These samples not to be in no way prepared or cut – and – dries, in contradistinction to classical scanning electron microscope and thanks is under investigation their native surface structure without desiccation breaking. The general aim is determination of contrast in image acquired by ionization detector.
Contrast in image acquired by ionization detector in VP SEM
Keywords: Mikroskopie; elektronový mikroskop; zkoumání látek; elektronový paprsek; environmentální mikroskop; ionizační detektor; Microscopy; electron microscope; material research; electron beam; environmental microscope; ionization detector