15 rokov SKPOS – aktuálny stav, novinky, zaujímavosti - Droščák, Branislav; Smolík, Karol (Vysoké učení technické v Brně,Fakulta stavební, 2022)
Slovenská priestorová observačná služba (SKPOS) oslávila v roku 2021 pätnásť rokov svojej prevádzky. SKPOS predstavuje najpoužívanejšiu službu geodetických základov a pre svojich používateľov je od začiatku k dispozícií 24 hodín denne s minimálnymi výpadkami. So svojou infraštruktúrou permanentných staníc GNSS reprezentuje aktívne geodetické základy Slovenska a predstavuje dôležitú súčasť Štátnej priestorovej siete. Geodetický a kartografický ústav Bratislava, ako správca služby, vykonáva jej neustály rozvoj a modernizáciu. V poslednom období to bolo spustenie aplikácie SKPOS Online Postprocesing, ktorá umožňuje spracovávať statické merania používateľov online, bez nutnosti vlastnenia vlastného výpočtového softvéru. Novinkou je aj premiestnenie viacerých referenčných staníc zo striech budov na pilierovú stabilizáciu a ich opatrenie kútovým odrážačom pre technológiu InSAR.

Slovak real-time positioning service (SKPOS) celebrated in 2021 its fifteenth anniversary. SKPOS is the most used geodetic controls service and is available to its users 24/7/365 with minimal outages. SKPOS represents with its GNSS permanent stations infrastructure the active geodetic controls of Slovakia and an important part of the National Spatial Network. Geodetic and Cartographic Institute Bratislava, as the service administrator, carries out its constant development and modernization, e.g. recently the SKPOS Online Postprocessing application was the launch. The application allows users to process static measurements online without importance to have their own computation software. Another modernization represents the relocation of several reference stations from the roofs to pillar monumetation collocated with InSAR corner reflector.
15 Years of SKPOS Current Status, News, Curiosities
Keywords: SKPOS, GNSS, GKÚ, InSAR; SKPOS, GNSS, GKÚ, InSAR