PORUŠOVÁNÍ SLOŽENÝCH TĚLES VYVOLANÉ MATERIÁLOVOU NESPOJITOSTÍ - Korbel, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Předkládaná dizertační práce se zabývá modelováním složených těles obsahující defekt typů trhlin a vrubů. Pozornost byla především zaměřena na složená tělesa vyrobená z polymerů a kovů. Prezentované výsledky byly získány experimentálním stanovením podmínek porušení jednotlivých těles a porovnány s teoreticky vypočtenými hodnotami. Výsledky těchto studií byly získány aplikací zobecněné lomové mechaniky, přičemž jejich nedílnou součástí jsou numerická řešení provedená metodou konečných prvků. Výsledky předkládané práce mají dvojí využití. Jednak předvídají limitní děje složených těles, ale také přispívají k ověření platnosti zobecněné lomové mechaniky.

This Ph.D. thesis deals with modeling of compound structures containing defects such as cracks or notches. Attention was mainly focused on structures manufactured out of metals and polymers. Presented results were obtained from experimental measurements, which were compared with theoretical estimations of the ultimate states of the compound structures. Theoretical estimations were obtained by the application of the generalized fracture mechanics, whose integral part is based on numerical solution provided by finite element method. The results of the Ph.D. thesis contribute both to prediction of the limit states of compound objects, and to verification of the validity of the generalized fracture mechanics.
DAMAGE OF COMPOUND STRUCTURES CAUSED BY MATERIAL DISCONTINUITY
Keywords: lineárně-elastická lomová mechanika; složená tělesa; bi-materiálový vrub; trhlina na rozhraní; linear elastic fracture mechanics; compound structures; bi-material notch; interface crack