Vyhodnocení technicko-ekonomických parametrů pro rozšíření elektronického mýtného v ČR - Svatoš, Ivo (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2013)
Práce vyhodnocuje na základě běžně dostupných dat některé důsledky výkonového zpoplatnění dálnice D1 (dále jen D1) a dálnice D5 (dále jen D5). Zaměřuje se na zjištění potenciálních objízdných tras pomocí statistických dat celostátního sčítání dopravy (CSD). Na těchto trasách hodnotí změnu bezpečnosti provozu, která se mohla projevit změnou intenzity dopravy nákladních vozidel. Dále z hlediska dopravce hodnotí případnou ekonomickou výhodnost objíždění zpoplatněných tras. V závěru jsou uvedeny možné scénáře, jaké dopady by mělo rozšíření zpoplatněných úseků na výše zjišťované skutečnosti.

The work evaluated on the basis of commonly available data some of the implications of collection toll of highway D1 and D5. It focuses on identifying potential alternative routes by using statistics of national traffic census. On these routes it evaluates the changes of traffic safety, which can show the change of traffic intensity of trucks. Next part evaluates potential economic benefits of bypassing toll routes. In the end it notes possible scenarios of impacts extended toll zones to the above fact findings.
Evaluation of Technical and Economic Parameters for the Expansion of Electronic Toll Collection in the Czech Republic
Keywords: nákladní vozidla; elektronický mýtný systém; výkonové zpoplatnění; zpoplatněná trasa; objízdná trasa; roční průměr dopravní intenzity; bezpečnost provozu; trucks; electronic fee collection; toll charging; chargeable route; alternative route; annual average traffic intensity; traffic safety