MĚSTSKÝ DŮM NA NÁBŘEŽÍ V PŘEROVĚ - Rýznarová, Iveta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Předmětem bakalářské práce je urbanistický a architektonický návrh zástavby nárožní proluky na křižovatce ulic Brabansko – Malá Dlážka v bezprostřední blízkosti centrální části města Přerova novým objektem (objekty). S ohledem na potenciál místa není stavebním programem (či jinou částí zadání) stanovena minimální ani maximální kapacita navržené zástavby (m2 hrubé podlažní plochy), a je (mimo jiné) předmětem bakalářské práce návrh využití zadaného území. Cílem tohoto návrhu je životaschopná městská zástavba a takové funkční využití, která zhodnocuje a rozvíjí charakter zadaného místa. Urbanistický, architektonický koncept zástavby nároží by měl zohledňovat a vhodně doplňovat charakter lokality a její stávající zástavby (v okolí předmětného stavebního pozemku). Koncept funkčního uspořádání musí zohledňovat požadavky jednotlivých funkcí (zejména bydlení – oslunění, osvětlení, hluková zátěž). Koncept provozního uspořádání musí zajišťovat optimální vzájemné vazby jednotlivých funkcí, tj. případných jednotlivých vlastníků, provozovatelů apod. Urbanistické, architektonické a výtvarné řešení: Novostavba bude kopírovat uliční čáru, navržený objekt je řešený jako nárožní s vnitřním dvorem, uzavírá tak městský blok. Hmota objektu obsahuje zvýšené komerční přízemí s mezipatrem, na než je posazená třípodlažní předstupující hmota bydlení s 23 byty. Do vnitrobloku vybíhá třípodlažní křídlo s komerční funkcí usazené na otevřené parkovací ploše v přízemí dvora. V prvním patře se nachází ve vnitrobloku ještě jeden dvůr pro obyvatele domu, který částečně kryje plochy parkovaní. Hmotové i výškové rozložení nově navrženého domu vhodně doplňuje charakter lokality a její stávající zástavbu, především citlivě koresponduje s památkově chráněnou budovou Sokolovny.

The subject work is to urban and architectural design of buildings corner vacant lot at the intersection of streets Brabansko – Malá Dlážka in the immediate vicinity of the central part of the city Přerov. Given the potential of space is not a building program (or another part of the award) a minimum or maximum capacity of the proposed buildings (m2 gross floor area), and (among others) the subject of bachelor thesis proposal to use the specified territory. The aim of this proposal is viable urban area and a functional use, which assesses and develops the character of the specified site. Urban, architectural concept of the corner buildings should reflect and complement the character of appropriate sites and the existing building (around building land). The concept of functional arrangements must take into account the requirements of individual features (particularly housing - sun, light, noise). The concept of working arrangements has to ensure the optimum function of the interactions, i.e. any individual owners, operators, etc.
TOWNHOUSE ON THE WATERFRONT IN PŘEROV
Keywords: ROHOVÝ MĚSTSKÝ DŮM NA NÁBŘEŽÍ V PŘEROVĚ; ARCHITEKTURA; BAKALÁŘSKÁ PRÁCE; CORNER TOWNHOUSE ON THE WATERFRONT IN PŘEROV; ARCHITECTURE; BACHELOR THESIS