Jednorázový senzor pH - Dvořáčková, Sabina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá tenkými polymerními vrstvami obsahující látky schopné reakce při změnách pH. V teoretické části jsou zpracovány informace o chytrých obalech včetně legislativy týkající se obecně balení potravin. Jsou zde popsány i přírodní látky tvořící základ pro tvorbu jedlých filmů. Byl zde studován indikátor amoniaku na kompozici z PVA a anthokyanů z červeného zelí. Připravené vrstvy byly testovány na plynný NH3. Vrstvy obsahující anthokyany reagovaly velmi intenzivním barevným přechodem z fialové a modré barvy až do tyrkysové.

This bachelor thesis deals with thin polymer layers containing substances capable of reacting to changes in the pH. In theory are processed informations of smart packaging including legislation of general food packaging. Natural substances forming the basis for the production of edible films are also described. An indicator of ammonia in composition of PVA and red cabbage anthocyanins was studied here. The prepared layers were tested for gaseous NH3. Layers containing anthocyanins responded with a very intense color transition from purple and blue to turquoise.
Disposable pH sensor
Keywords: chytré obaly; pH; indikátor; PVA; anthokyany; smart packaging; pH; indicator; PVA; anthocyanins