Návrh modelu prádelny budoucnosti - Marek, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Práce se zaměřuje na problematiku procesní údržby prádla. Úkolem bylo vypracovat část technologického schématu moderního procesu velkokapacitní prádelny včetně hlavních aparátů, hlavních procesních proudů, pomocných procesních proudů, souvisejících zařízení, hlavních komponent polní instrumentace a jejich popisu dle běžných zvyklostí oboru. Na základě technologického schématu byl vytvořen 3D model technologie v softwaru SolidWorks. Z modelu je patrné rozmístění všech aparátu v rámci dispozice budovy, jejich hlavní rozměry a vedení hlavních potrubních tras. Závěrečná část práce se zabývá problematikou měření procesních parametrů důležitých pro vyhodnocení energetické náročnosti procesu profesní údržby prádla. Byla vytipována vhodná měřící zařízení, u kterých byly diskutovány jejich výhody a nevýhody. V návaznosti na zvolenou měřící techniku byly vytvořeny 3D modely potrubních tras, ze kterých je patrné rozmístění jednotlivých měřidel a jejich hlavní rozměry.

Scope of this thesis is the design and evaluation of a laundry processing facility. Main goal was to prepare, design and evaluate part of the technological layout for a modern, high-volume laundry processing facility. The focus was on the main apparatuses, main process flow, as well as the supporting process flow, related equipment and key components of field instrumentation with standard description. 3D facility model was prepared on the basis of proposed technological layout, using the SolidWorks software package. This model shows placement of all key equipment and components as well as physical disposition of connection tubing within the building. Final part of work reviews proposed options of process parameters measurement. Such measurements which are important for the evaluation of energy consumption of considered laundry processing. We discuss both pros and cons of evaluated and selected suitable measurement devices, tools and procedures. Constructed 3D model of piping lines shows placing and dimensions of selected measurement devices.
Design of up-to-date laundry premise model
Keywords: prádelna; prádlo; technologické schéma; dispozice profesní prádelny; SolidWorks; energeticky náročný proces; laundry; linen; flow sheet; disposition of professional laundry; SolidWorks; energy-intensive process.