Aerodynamická analýza protipumpážních úprav turbovrtulového motoru - Novák, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Tahle práce se zaměřila na aerodynamickou analýzu principů zvyšování pumpážních záloh. V první kapitole jsou popsány kompresory leteckých motorů a zavedeny potřebné znalosti kompresorových charakteristik a proti-pumpážních zařízení. V druhé kapitole se nachází detailní popis CFD modelu, jeho nastavení, citlivostní analýzy sítě a korelace výsledků s experimentálním měřením. V třetí kapitole jsou popsány data neupraveného kompresoru a jsou zde popsány problematická místa první stupně kompresoru z pohledu proti-pumpážních zařízení. Ve čtvrté kaptiole jsou popsány CFD výsledky z analýz jednotlivých proti-pumpážních zařízení a také popis jejich optimalizace. Práce je zakončena srovnáním jednotlivých zařízení pomocí dvou objektivních kritérií.

This thesis is focused on aerodynamic analysis of principles of increasing surge margin. The first chapter introduces aerospace compressors and sets up baseline knowledge of compressor characteristics and anti-surge devices. The second chapter provides detailed description of CFD model, settings, mesh dependence study and correlation with experimental data. The third chapter contains data from baseline configuration and identifies problematic areas of 1st stage compressor. The fourth chapter contains information obtained from CFD of each anti-surge device and subsequent process of optimalization. The thesis is concluded with comparission of the best version of each device using two objective criteria.
Aerodynamic analysis of anti-surge modifications on turboprop engine
Keywords: CFD; CFX; pumpáž; protipumpážní zařízení; kompresor; jetflap; CFD; CFX; surge; anti-surge device; compressor; jetflap