Vliv tlakových poměrů ve vodovodní síti na spotřebu vody - Straňák, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2019)
Diplomová práce se zabývá vlivem tlakových poměrů ve vodovodní síti na spotřebu pitné vody. V úvodní části je popsáno, jak tlaky ovlivňují spotřebu vody, také je představeno šest studií z různých států provedených na reálných sítích. Dále se práce věnuje ostatním faktorům ovlivňujícím spotřebu vody a rozdělení koncové spotřeby vody v domácnosti. Praktická část práce se zabývá laboratorním měřením vlivu změny tlaku na testované výpustné armatury pro tekoucí i kapající vodu. Výsledky jsou vyjádřeny také v ročních nákladech a je představen způsob, jak lze vliv změny tlaku kvantifikovat, pokud známe průměrnou denní spotřebu a její rozdělení.

The diploma thesis deals with effect of pressure conditions in the water supply network on consumption of drinking water. The introductory part describes how pressures affect water consumption and six studies from different countries carried out on real network are presented. Further, the work is devoted to other factors influencing water consumption and distribution of domestic water consumption. The practical part deals with the laboratory measurement of the influence of pressure change on tested discharge fittings for flowing and dripping water. The results are also expressed in annual costs and a method is presented how the effect of pressure change can be quantified if we know the average daily consumption and its distribution.
Impact of pressure condition on water consuption in water distribution network
Keywords: Tlaky; tlakové poměry; spotřeba vody; vodovodní sít; zásobování vodou.; Pressure; pressure condition; water consumption; water distribution network; water supply.