Vývoj leteckých navigačních služeb pro koncept jednotného evropského nebe - Sahrai, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá technologiemi a metodami poskytovanými leteckými navigačními službami. Cílem práce bylo vytvořit průřez historií vývoje takových technologii a metod a představit nové a vyvíjené technologie a metody koncipované pro evropský vzdušný prostor. Výsledkem je přehled sloužící jako studijní materiál pro pochopení problémů týkajících se nedostatečné kapacity vzdušného prostoru a k pochopení směrů, kterými se EUROCONTROL ubírá.

This bachelor thesis deals with technologies and methods provided by air navigation services. This work aimed to create a cross-section of the history of the development of such technologies and methods and to present new and developed technologies and methods designed for European airspace. The result is an overview that serves as study material for understanding the problems of insufficient airspace capacity and for understanding the directions taken by the EUROCONTROL.
Evolution of the air navigation services in the European open sky concept
Keywords: EUROCONTROL; SESAR; Jednotné evropské nebe; NAVAID; PBN; 4D trajektorie; TBO; ANS; CNS; GNSS; EGNOS; Galileo; letecký provoz; letectví; EUROCONTROL; SESAR; Single European Sky; NAVAID; PBN; 4D trajectory; TBO; ANS; CNS; GNSS; EGNOS; Galileo air traffic; aviation