Inteligentní dálkoměrný modul pro robotického fotbalistu - Hrbáček, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Diplomová práce se zabývá vývojem dálkoměrného modulu určeného pro rozšíření senzorické výbavy fotbalového robotu kategorie MiroSot. Tento modul na vstupu přijímá data ze senzorické jednotky vyvinuté na Ústavu automatizace a měřicí techniky a z těchto dat extrahuje polohu míčku. Je srovnáno využití neuronové sítě a zjednodušené Houghovy transformace pro získání polohy těžiště míčku. V práci je popsána pomocná implementace funkcionality v prostředích MATLAB a C#.NET i hlavní implementace pro signálový mikrokontrolér Freescale MC56F8013. Výsledný modul splňuje nároky zadání a je plně funkční.

The master's thesis concerns with the design of a distance measurement module destined for a MiroSot-category soccer robot. The module accepts data outputted by a sensor unit developed on Department of Control and Instrumentation and uses it to determine the ball position. Utilization of a neural network and a simplified Hough transform for ball finding is discussed. The thesis describes auxiliary implementations in MATLAB and C#.NET environments as well as the main implementation for digital signal controller Freescale MC56F8013. The resulting module meets requirements of the submission and is fully functional.
Smart distance measurement module for football robot
Keywords: Měření vzdálenosti; neuronová síť; Houghova transformace; zpracování signálu; Distance measurement; neural network; Hough transform; digital signal processing