Projekční řešení šnekové turbíny v lokalitě MVE Lobodice - Koutný, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Cílem diplomové práce je posoudit vhodnost realizace projektu malé vodní elektrárny Lobodice. V první kapitole bude posouzen současný stav energetiky, v následné bude provedena rešerše vhodnosti použití šnekové turbíny a přiblíženy její jednotlivé konstrukční uzly. Poté provedeme hydraulický návrh turbíny s volbou příslušných strojních součástí nutných pro provoz. V poslední kapitole vyhodnotíme návratnost jednotlivých variant.

The target of the diploma thesis to assess the suitability implementation of the Lobodice small hydropower project. In the first chapter the current state of the energy industry will be assesses. In the following chapter search will be made for the suitability of using a screw turbine. Then we will make the hydraulic design of the turbine with selection of the relevant machine components necessary for operation. In the last chapter we will evaluate the return of individual variants.
Projection solution of the screw turbine in the location of the SPP Lobodice
Keywords: Archimédova turbína; malá vodní elektrárna; obnovitelné zdroje energie; vodní energie; Archimedes turbine; small hydro powerplant; renewable energy sources; water energy