Mechanismus pro upgrade BIOSu v Linuxu - Mariščák, Igor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Táto práca popisuje vytvorenie jednoduchého ovládača pre flash pamäť BIOSu spôsobom prístupu do fyzickej pamäti počítača. Aj keď je BIOS jednou zo základných systémových komponent, neexistuje pre neho štandardizovaný mechanizmus pre aktualizáciu. Účelom práce je vytvoriť modul ovládača využitím existujúceho rozhrania subsystému MTD, navrhnúť a implementovať ovládač pre jedno špecifické zariadenie do jadra operačného systému Linuxu. Ďalej približuje metódu povolenia zápisu do registrov flash pamäti použitím konfiguračného súboru.

This work provides overview of creating of a simple driver for the BIOS flash memory by accessing the physical computer memory. Although, the BIOS is one of a system's core components, there is no standardized update mechanism approach. Purpose of thesis is to create module driver by taking advantage of existing interface subsystem MTD, to suggest and implement driver for one specific device to Linux kernel operating system. Also explains technique allowing write access to registers of the flash memory with utilization of configuration file.
Generic BIOS Update Mechanism for Linux
Keywords: MTD; Memory Technology Device; ovládač; Linux (jadro 2.6); programovanie modulu jadra; FWH; firmware; BIOS upgrade; flash pamäť; upgrade mechanizmus; mapovanie I/O pamäti.; MTD; Memory Technology Device; driver; Linux (kernel 2.6); module kernel programming; FWH; firmware; BIOS update; flash memory; update mechanism; remap I/O memory.