Výzkum elektrodových materiálů pro sodno-iontové baterie - Jilčík, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou elektrochemických článků, přesněji sodno-iontovými bateriemi. Součástí práce je představení a porovnání technologie lithium-iontových baterií s novou technologií sodno-iontových baterií. Sodno-iontové baterie představují jeden z nových a velmi perspektivních typů baterií, které patří do skupiny tzv. post lithium systému. V rámci bakalářské práce je detailně popsána a diskutována problematika záporných (anodových) materiálů pro sodno-iontové baterie. V rámci práce je zmíněn křemík jako nadějný elektrodový materiál pro zápornou elektrodu sodno-iontových baterií. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na dopování anody sodno-iontové baterie křemíkem a jsou zkoumány její elektrochemické vlastnosti.

This bachelor thesis deals with the issue of electrochemical cells, more precisely sodiumion batteries. Part of the work is the introduction and comparison of lithium-ion battery technology with the new sodium-ion battery technology. Sodium-ion batteries represent one of the new and very promising types of batteries that belong to the so-called post lithium system group. As part of the bachelor thesis, the issue of negative (anode) materials for sodium-ion batteries is described and discussed in detail. The work mentions silicon as a promising electrode material for the negative electrode of sodium-ion batteries. The practical part of the bachelor's thesis is focused on doping the anode of a sodium-ion battery with silicon and its electrochemical properties are investigated.
Study of Electrode Materials for Sodium-ion Batteries
Keywords: Sodno-iontové baterie; záporná elektroda; anoda; křemík; kapacita; uhlík; tvrdý uhlík; amorfní uhlík; Sodium-ion battery; negative electrode; anode; silicon; capacity; carbon; hard carbon; amorphous carbon