Hodnocení kvality pneumatických lineárních pohonů - Pecl, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Diplomová práce se zabývá hodnocením kvality pneumatických lineárních pohonů. V teoretické části je popsána problematika v oblasti pneumatických válců a statistických metod pro vykonání analýzy. Praktická část obsahuje vykonání a vyhodnocení statistických analýz procesu měření a výrobního procesu pneumatických válců, také přidává doporučení k optimalizaci procesu měření. Jako metody byly použity analýza Gage R&R, analýza regulačními diagramy a analýza dat pomocí způsobilosti procesu. Studie byla provedena pro účely zlepšení testovacího zařízení společnosti Norgren, s.r.o. s pomocí statistického softwaru Minitab a MS Excel.

This Master’s thesis deals with the evaluation of quality pneumatic linear drives. The theoretical part describes the problems in the field of pneumatic cylinders and statistical methods to perform the analysis. The practical part includes the execution and evaluation of the statistical analysis of the measurement process and pneumatic cylinders, also brings recommendations to optimize the measurement process. The methods used included analysis Gage R & R, Analysis control charts and data analysis using the process capability. The study was made for the purpose of improving test equipment Norgren Ltd. Used computer programs was Minitab Statistical Software and MS Excel.
Quality assessment of pneumatic linear drives
Keywords: opakovatelnost; reprodukovatelnost; měřící zařízení; Gage R&R; regulační diagramy; způsobilost procesů; pneumatické lineární pohony; repeatability; reproducibility; measuring equipment; Gage R & R; control charts; process capability; pneumatic linear drives