Stabilita měření chyby přímočarosti u dlouhodobých zkoušek - Moravčík, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Táto práca je zameraná na návrh a overenie funkčnosti automatickej korekcie chyby merania priamosti. Experimentálne sú overené mechanické zariadenia pre jemné natočenia. Niekoľko prototypov bolo vytvorených. Všetky z nich boli otestované a zhodnotené. V závere je vyhodnotený celý experiment, a takisto odporúčanie do reálnej aplikácie do obrábacieho stroja. V patentovej rešerši neboli nájdené žiadne relevantné patenty, a preto bude vytvorený patent.

This thesis is focused on the design and the verification of the automatic correction of the straightness measurement error. Experimentally verified are mechanic gadgets for soft rotation. Several prototypes were created. All of them were tested and evaluated. The whole experiment is evaluated in the conclusion and recommendation for real application was written. In patent research were not any patents relevant to this thesis found, thus we apply our own.
Stability measuring straightness errors in long-term tests
Keywords: priamosť; laser; odrážač; optický hranol; delič lúčov; Wollastonov hranol; korekcia; krokový motor; chyba priamosti; automatická korekcia; Straightness; laser; reflector; optical prism; beam splitter; Wollaston prism; correction; stepper motor; error of straightness; automatic correction