Rozměrová přesnost odlitků ze slitin Al vyráběných metodou vytavitelného modelu - Kučera, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Cílem diplomové práce bylo zjištění možností dosažení rozměrových tolerancí u jednotlivých fází zhotovení odlitků metodou vytavitelného modelu. Rozměrová přesnost vybraných voskových modelů a odlitků byla měřena posuvným měřidlem. Vybrané rozměry voskových modelů byly nejdříve měřeny ihned po vyjmutí z matečné formy a dále v průběhu 7 dní a u odlitků ihned po otryskání. Naměřené hodnoty byly statisticky vyhodnoceny. Z výsledků vyplývá, že rozsáhlý tlustostěnný voskový model se nemůže obalovat dříve než po 7 dnech stabilizace, protože rozměry voskového modelu nejsou stabilní.

The aim of my diploma thesis was to find the possibilities of reaching the dimensional tolerance in the individual phases of casting by the investment casting process. The accuracy of the selected wax patterns and castings were measured by a caliper. At first the selected dimensions of the wax models were measured right after taking them out of the mold and then they were measured during seven days. The castings were measured after pouring. The obtained figures were statistically evaluated. The results show that the large-scale and thick-wall wax model should be coated after seven days of stabilization because the dimensions of the wax model are not stable.
Dimensional accuracy of Al castings manufactured by lost wax process
Keywords: Přesné lití; voskový model; rozměrová přesnost; odlitek; Investment casting; wax pattern; dimensional accuracy; casting